XXI. stoletje

Smrt z dostojanstvom
Robert Orfali

Knjiga o umiranju, ki bi bilo dostojno človekovega življenja. Odločen zagovor človekove avtonomije in pravice do smrti, ko življenje postane 'bolj slabo kot dobro' - tudi v obsežni in polemični spremni besedi filozofa Tineta Hribarja.

Smrtonosna zdravila
PETER C GØTZSCHE

Velike farmacevtske korporacije podkupujejo ali izsiljujejo zdravnike, politike in priče, nezakonito preprodajajo mamilla, poneverjajo, načrtno spodkopavajo zakonodajo in tržno regulativo ... Vse to so značilnosti poslovnega modela mafije.

Putinova nova Rusija
Shaun Walker

Vladimir Putin je Rusijo v 20 letih vladavine vrnil na geostrateški zemljevid planeta kot eno od velikih sil. Ustavil je razpadanje ruskega imperija in umiril nekatere največje notranje napetosti. A še zdaleč ne vseh ...

nepoTEŠeni
Primož Cirman

... nastavki za vse nepravilnosti, napačne odločitve in druge stranpoti so bili vgrajeni že v same temelje projekta ... ni šlo za nepovezana naključja ali napake ... kriva je veriga premišljeno načrtovanih potez … (Primož Cirman)

Ogenj in bes
Michaell Wolff

Zgodba o eksplozivnem dogajanju v Beli hiši v prvem letu Trumpovega predsedovanja. Hujše je, kot si sploh lahko predstavljamo ...

Identiteta
Paul Verhaeghe

Identiteta sodobnika je neločljivo povezana z danes prevladujočo neoliberalno ideologijo. Junak našega časa pozna pomembne ljudi in veliko govori - a njegovi odnosi so površni, takšni, kakršne so danes vse naše interakcije.

Konoplja kanabis
Jack Herer

V čisto medicinskem smislu je marihuana veliko varnejša, kot so mnoga vsakdanja živila, ob uživanju v njeni naravni obliki pa je ena najvarnejših terapevtsko aktivnih substanc, ki jih pozna človeštvo.

Žrtvovanje
Alessandro Orsini

Družbeno dno, iz katerega raste novi fašizem: terenska raziskava ugledenga rimskega profesorja sociologije o notranji kulturi, vrednotah in hierarhiji nasilne, ksenofobne, v preteklost zazrte skrajne desnice.

Bonobo in ateist
Frans de Waal

Morala človeka - in drugih živali - ni nekaj, kar bi nam bilo poslano od zgoraj, od tega ali onega boga. Moralo nosimo v sebi in je veliko starejša od vseh religij. Brez morale ne bi preživeli kot družbene živali.