Popolna prevlada

Popolna prevlada

Totalitarna demokracija novega svetovnega reda

  • Avtor: William F. Engdahl
  • Število strani: 285

Cena: 29,30 EUR

Cena klub CICERON: 24,91 EUR

Popolna prevlada je izjemna in dragocena knjiga, ki bralca hitro in prepričljivo vpelje v svet, v katerem živimo in mu jasno in razumljivo pove, kako smo vanj prišli. William Engdahl pojasnjuje zgodovinsko ozadje političnih in vojaških potez, ki so Združene države pripeljale do njihovega današnjega položaja svetovnega gospodarja. Predstavi nam široko paleto prikritih in neprikritih metod, ki jih Washington pod pretvezo 'obrambe demokracije in svoboščin' uporablja za rušenje njim nenaklonjenih ali odkrito sovražnih režimov – vseh, ki so jim v napoto pri ohranjanju globalnega imperija oziroma Ameriškega stoletja kot ga sami imenujejo.

Tradicionalni nosilci ameriških globalnih vojaško-političnih ciljev so Pentagon ter vsemogočni vojaško-industrijski kompleks, v obdobju po padcu Berlinskega zidu pa je v uresničevanju ameriških interesov vse bolj pomembna tudi vloga različnih nevladnih organizacij, ki nas sicer poskušajo s svojimi imeni prepričati, da so zavezane 'demokraciji' in 'človekovim pravicam'. Ena od takšnih je pri nas dobro znani Sorosev Zavod za odprto družbo. Kjerkoli se pojavijo, je to zanesljivo znamenje, da se pripravlja 'upor množic'.

William Engdahl v pričujoči knjigi prvi razgalja resnični izvor in cilje barvnih revolucij, ki so se v zadnjem desetletju kot požar širile po vzhodnoevropskih in azijskih državah. 'Nenasilni boj' množic ni nič drugega kot nov korak v razvoju podtalnega delovanja ameriških tajnih služb – od nekdanjih surovih državnih prevratov, ki jih je Cia izvajala v državah tretjega sveta, do današnjega 'rojenja' množic, ki jih dobro izurjeni mladi aktivisti s pomočjo elektronskih komunikacijskih sredstev (interneta in mobilnih telefonov) po potrebi zbirajo na ulicah Beograda, Kijeva, Tbilisija, Pekinga, Bangkoka … Vsaka od teh revolucij je obarvana s svojo zaščitno barvo, toda vse se dogajajo v neposredni bližini Moskve in Pekinga, oziroma na mejah držav, ki edini resno ogrožata ameriško popolno globalno prevlado. Rusija z vojaško močjo in energetskimi potenciali, Kitajska pa z nezadržno gospodarsko rastjo.

Za ljudi, ki nadzorujejo ameriško vojsko ter oboroževalno in naftno industrijo, se hladna vojna v resnici ni nikoli končala, le nadaljuje se z novimi sredstvi.

William Engdahl je danes eden najvplivnejših alternativnih svetovnih analitikov in publicistov s področja geopolitike in nafte. Je avtor mednarodne knjižne uspešnice A Century of War: Anglo-American Oil Politics and the New World Order, ki obravnava geopolitične razsežnosti globalnega spopada za naftne vire; v knjigi Seeds of Destruction: The Hidden Agenda of Genetic Manipulation pa obravnava poskuse vzpostavljanja globalnega nadzora nad proizvodnjo hrane in rastjo prebivalstva. Redno objavlja članke in razprave v številnih evropskih, ruskih, kitajskih in ameriških tiskanih in elektronskih medijih. Je partner kanadskega profesorja Michela Chodussowskega v Centru za raziskave globalizacije ter gostujoči profesor na univerzi v Pekingu. Trenutno živi v Nemčiji in je stalni svetovalec nekaterih evropskih bank in zasebnih investitorjev.