Ogenj in bes

V Trumpovi Beli hiši

  • Avtor: Michaell Wolff
  • Število strani: 300

Cena: 29,90 EUR

Cena klub CICERON: 25,41 EUR

Zgodba o Trumpu je zgodba o tem, kako iz sebe narediti medijsko zgodbo. Predrzen je, teatraličen in v vsem tem poučen: kdor ima dovolj debelo kožo, da tvega ponižanje, lahko osvoji svet. Trump je merilo naraščajoče sle po slavi in razvpitosti.

                                               Michael Wolff, Ogenj in bes

Hujše je, kot si lahko predstavljaš. Ta človek je idiot, obdan s klovni. Trump ne prebere ničesar – niti kratke strani zapisnika niti povzetkov političnih stališč. Ničesar. Na polovici sestankov s tujimi voditelji vstane, ker se dolgočasi. Njegovi pomočniki pa niso nič boljši. Kushner je pravi otrok, ki ničesar ne ve. Bannon je arogantna svinja, ki ve veliko manj, kot si domišlja. Trump ni človek, je zgolj zbirka negativnih lastnosti. Prvega leta ne bo preživel nihče, razen članov njegove družine.

Gary Cohn, glavni Trumpov gospodarski svetovalec v
zasebnem pismu prijatelju, ki je prišlo v javnost

Avtor, Michael Wolf, si je že na samem začetku predvolilne kampanje zagotovil izjemen dostop do Trumpove ekipe in pozneje, po povsem nepričakovani (in kot trdi avtor, tudi nezaželeni) zmagi tudi do Trumpove Bele hiše, kar mu je omogočilo, da podrobno opiše prvo leto najbolj kontroverznega ameriškega predsedniškega mandata v sodobni zgodovini, vključno z značajem, načinom dela in vsemi čudaštvi petinštiridesetega predsednika ZDA. Ob njem spoznamo prvo damo Melanio (ki ji je še nekaj tednov pred volitvami svečano zagotavljal, da ne bo zmagal), prvo hčer Ivanko in zeta Jareda (ki ju v Beli hiši kličejo Jarvanka), ter njegove najtesnejše sodelavce: Bannona, Hope Hicks, Dino Powell in druge člane njegove prvotne ekipe, ki so po dobrem letu večinoma že vsi nekdanji sodelavci. Nekateri odhajajo sami, druge v izbruhih ognja in besa meče na cesto Trum.

Wolfova knjiga je eksplozivna, ne le zaradi natančnih opisov včasih zares skrajno bizarnih dogajanj in medosebnih odnosov v Beli hiši – epicentru svetovne politične moči; še bolj morda zaradi zloveščih napovedi, kaj se utegne dogajati v naslednjih mesecih. Proti Trumpu, njegovim družinskim članom in nekdanjim najzaupnejšim poslovnim partnerjem potekajo preiskave, v katerih je domneva o nedovoljenih odnosih z ruskimi agenti med predvolilno kampanjo zgolj vrh ledene gore. Tisto, zaradi česar visi usoda Trumpovega mandata na zelo taki nitki, so stari nedovoljeni finančni posli: pranje denarja, utaja davkov … Bannon, nekdanji Trumpov politični strateg, pripisuje predsedniku le 33 % možnosti, da mandat pripelje do konca. In za nameček napoveduje: ko pade Trump, bo on sam, Steve Bannon, nadaljeval trumpistično revolucijo – pohod ameriške skrajne desnice na oblast.

 

Odlomki iz knjige Odlomki iz knjige