Nogomet od Arkana do Berlusconija

Nogomet od Arkana do Berlusconija

Nacionalizem, politika in denar na nogometnih igriščih

  • Avtor: Franklin Foer
  • Število strani: 227

Cena: 16,00 EUR

Cena klub CICERON: 13,60 EUR

Franklin Foer je eden tistih intelektualcev, ki so zaljubljeni v nogomet. Tako zaljubljen je, da si je nekoč vzel šest mesecev neplačanega dopusta in krožil od ene evropske nogometne prestolnice do druge - bolje rečeno, od enega štadiona do drugega. Ker je sicer tudi novinar in politični komentator, se je na pot odpravil z zanimivo tezo: vsesplošna globalizacija bo hitro pometla z lokalnimi posebnostmi, brez teh pa ne bo več tistega pravega, evropskega nogometa, prežetega z vsemi človeškimi strastmi.
Kmalu po ameriškem bombardiranju Beograda si je upal v brlog najbolj krvoločnih Arkanovcev, ki so jedro navijačev Crvene zvezde, klatil se je med huliganskimi navijaši Celtica, Chelsea in Tottenhama, pustil se je razvajati bogataškim upravam Juventusa in Milana, s katalonskimi nacionalisti je prepeval na tribunah Barcelone … in ugotovil, da bo nogomet med zadnjimi podlegel grozeči uniformnosti sveta.

Žal pa je moral ugotoviti še nekaj. Najbolj odporne so tiste posebnosti vsakega lokalnega nogometnega okolja, ki so najmanj zaželjene: politični ekstremizem, skrajni nacionalizem, korupcija, huliganstvo ...