Kraj zločina: Hypo Alpe Adria

Od trgovine z orožjem do privatizacijskih poslov po balkansko

  • Avtor: Richard Schneider
  • Število strani: 231

Cena: 27,00 EUR

Cena klub CICERON: 22,95 EUR

Trgovina z orožjem, pranje denarja, nakupi dragocenih zemljišč v Istri in vzdolž dalmatinske obale, načrtno izčrpavanje velikih državnih podjetij v tranzicijskih državah na Balkanu in nato njihova privatizacija pod mizo, izsiljevanje podjetnikov, podkupovanje politikov, odstranjevanje vseh, ki bi lahko pokvarili igro, to je samo okviren seznam mafijskih poslov, katerih finančne in kot kaže tudi organizacijske niti naj bi se stekale, kot piše avstrijski raziskovalni novinar Richard Schneider, v avstrijsko bančno skupino Hypo Alpe Adria Group s sedežem v Celovcu in v njene izpostave v Italiji, Lihtenštajnu, Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Črni gori, na Madžarskem, v Nemčiji in Bruslju. S poslovanjem te finančne ustanove, ki so jo nekateri mediji ob izidu knjige Tatort Hypo Alpe Adria januarja 2011 v Avstriji kratko in jedrnato poimenovali kar banka balkanske mafije, se danes v praktično vseh naštetih državah ukvarjajo posebne tožilske preiskovalne skupine in sodišča, da ne omenjamo tajnih služb vseh vpletenih držav in vsaj še francoske DCRI, britanske MI6 in ameriške Cie za povrhu. Te, kot piše Schneider, opazujejo to dogajanje zelo od blizu že od samega začetka.

In presenetljivo – začetka dogajanja avtor pravzaprav ne umešča v devetdeseta leta zadnjih balkanskih vojn in razpada Jugoslavije, temveč vsaj desetletje prej, že v obdobje neposredno po Titovi smrti. Takrat, pravi Schneider, je nemška BND začela intenzivno pripravljati tisto, kar se je desetletje pozneje zdelo kot izraz avtentične volje balkanskih narodov – razpad Jugoslavije in nastanek novih, neodvisnih držav. V luči vsega, kar opisuje pričujoča knjiga, se zdi, da je na naših tleh prišlo ob koncu prejšnjega stoletja do sprege zelo pisanih finančnih, poslovnih, lokalno-političnih in precej širših, vsaj evropskih, če že ne transaltlantskih geopolitičnih interesov, skratka do zavezništva zelo visoke politike in mafije. Ne prvič.

Zato je pravzaprav nenavadno, da je škandal sploh izruhnil na dan. Če bi bilo dogajanje omejeno na eno samo državo ali dve, bi ga, eksplozivnega kot se utegne izkazati za vpletene posameznike in države, zagotovo za vedno pometli pod mehke preproge vladnih soban. Zdaj je vpletenih preveč in tudi razmerja med njimi niso več tako prisrčna kot so bila v času, ko so bila ‘tranzicijska’ korita še polna.

Morda pa bi zaslugo za javno pranje umazanega perila lahko pripisali kar tisti stari bolezni, ki je nekoč pokopala že avstroogrski imperij in nenazadnje tudi rajnko Jugoslavijo – absolutismus und schlamperei, pogoltnost, nesposobnost, korupcija, politični in družbeni kaos.

Balkanski posli! Le da dobiva pojem balkanski v združeni Evropi povsem nove geografske razsežnosti.

Odlomki iz knjige Odlomki iz knjige