Kako zmagati v razredni vojni

Finančna kriza, razkroj države blaginje in globalna prevlada neoliberalnega elitističnega modela

  • Avtor: Susan George
  • Število strani: 176

Cena: 22,00 EUR

Cena klub CICERON: 18,70 EUR

 
 
 
Ali živimo v obdobju neizbežnih kriz, nazadovanja
in končno tudi razpada zahodnega sveta, kakršnega poznamo,
ali pa je to obdobje preporoda oziroma rojstva še močnejšega
kapitalističnega sistema? Kaj lahko naredimo za takšen preporod?
 
 

To je vprašanje, ki ga namišljeni Naročniki, anonimna elita 'zmagujočega razreda', zastavlja namišljeni Delovni skupini znanstvenikov. Zgodba, v kateri nastaja Poročilo iz Lugana II. o zmagovitem globalnem pohodu 'neoliberalnega elitističnega modela' je namišljena, vsebina je še kako resnična …

Poročilo iz Lugana je satira, ali kot pravi avtorica, gensko spremenjena hibridna knjiga. Format 'resnične fikcije' je Susan George omogočil, da je nekatere stvari opisala brutalno jasno, kajti Poročilo iz Lugana je seveda strogo zaupno, avtorji nastopajo anonimno, namenjeno je 'zgolj Naročnikom'. Tako je lahko brez zadržkov pisala o resničnih vzrokih globalne finančne krize, o velikem bogatenju bogatega 'enega odstotka' prav v času, ko zahodne vlade neumorno ponavljajo mantro o varčevanju, krčenju javne porabe, privatizaciji vsega, tudi zraka in vode, o velikem spopadu dveh velikih družbenih modelov – razsvetljenskega in neoliberalnega elitistično/ekonomskega – v katerem slednji nezadržno zmaguje in globalno družbo vedno hitreje potiska proti točki, s katere ne bo več vrnitve. Država blaginje je pokopana, vrednote razsvetljenstva, družbena solidarnost in soodgovornost, človekove pravice, demokracija so anahronizem, v ospredje stopajo individualizem, tekmovalnost, vladavina močnejših. In pa, svet je prenatrpan z reveži. Ne, priporoča Delovna skupina svojim Naročnikom, ne bomo nad njimi izvajali genocida, to bi škodilo našemu ugledu, razen tega pa ni učinkovito. Pustimo, naj svoje naredijo narava, oziroma štirje jezdeci apokalipse: kuga, lakota, vojna in smrt.

'Res je, tam zunaj divja razredna vojna, toda vodi jo
moj razred, razred bogatih, in mi zmagujemo.'
Warren Buffett, profesionalni vlagatelj in tretji
najbogatejši prebivalec planeta
 

Susan George je francosko-ameriška politologinja, predsednica Transnacionalnega inštituta iz Amsterdama in avtorica številnih del o globalni nepravičnosti in ne-razvoju, ki ga v imenu lastnikov kapitala svetu vsiljujeta Mednarodni denarni sklad in Svetovna banka. V zadnjih letih je še posebej kritična do politike Evropske unije, ki, vključno s starimi socialdemokracijami, povsem nekritično prevzema ideologijo in prakso neoliberalizma in v tem postaja 'bolj papeška od papeža'. Ob vsem tem je neumorna aktivistka, trenutno v prvih vrstah boja proti Čezatlantskemu sporazumu o naložbah in trgovini, TTIP.

Odlomki iz knjige Odlomki iz knjige